Pachatelé používají podvržená telefonní čísla k masivnímu okrádání lidí. Jak se bránit?

6. květen 2024

Když podvodníci volají, často předstírají cizí telefonní číslo, třeba vaší banky nebo pojišťovny. Jenže někdy volí číslo i náhodně, a mohou se trefit i do toho vašeho. Vám pak může volat podvedený člověk a chtít náhradu. Co s tím?

Čtěte také

Jak může někdo předstírat, že volá z jiného čísla? Jde o funkci CLIP, která to umožňuje. Má to legitimní důvody, používá se pro různá přesměrování v telefonní síti, které používají třeba firmy, které potřebují, aby všichni jejich zaměstnanci volali klientům z jednoho telefonního čísla.

„Bohužel tuhle funkci pachatelé zneužívají, aby se vydávali za někoho, kým nejsou,“ říká redaktorka Jana Magdoňová.

A Jan Cibulka dodává: „Mně se stalo, že jsem volal zpět na nepřijatý hovor, a nakonec se ukázalo, že skutečná majitelka čísla mi nikdy nevolala, to její číslo také někdo podvrhl.“

„A mě se to stalo přesně opačně,“ dodává redaktorka Jana Magdoňová. „Volalo mi cizí číslo, že má ode mě nepřijatý hovor, že jsem volala před půl hodinou. Já si jsem naprosto jistá, že jsem nikomu v té době nevolala a rozhodně ne na cizí číslo. Takže buď někdo podvrhl moje číslo, nebo se tímto způsobem snažil zjistit nějaké údaje o mně.“

„Třeba kolegyni se zase ozvala policie, že z jejího telefonního čísla nějaký podvodník volal obětem. Chvíli trvalo vysvětlit policii, že ona to nebyla, její číslo někdo nejspíš podvrhl. Aby to dokázala, poslala policii výpis hovorů z té doby.“

Mobilní operátoři

Čtěte také

A proto opatrně, než vyvěsíte takové číslo do facebookové skupiny nebo na Instagram s tím, že patří podvodníkovi. Reálně i majitel tohoto čísla může být vlastně oběť a vůbec nevědět, že někdo jeho číslo zneužívá.

A co mobilní operátoři? V posledním roce tu určitě snahy o nějakou kontrolu jsou, škody způsobené telefonními podvodníky jdou do stovek milionů, a proto mobilní operátoři v některých případech podvržení čísla v domácí síti blokují.

Situace se zkomplikuje, když jde o volání ze zahraničí, kde je kontrola složitější. Mobilní čísla totiž mohou opravdu volat ze zahraničí v rámci roamingu, třeba když je tam člověk na dovolené nebo na služební cestě. Proto nemůžou operátoři každý takový hovor spolehlivě blokovat.

Čtěte také

„Reaguje na to i Český telekomunikační úřad, který udělal dvojici změn. Od letošního června nemá být možné v tuzemsku volat ze smyšlených čísel, od července se pak přestanou spojovat hovory z ciziny, které se tváří jako české číslo pevné linky.“

Falešné callcentrum

A co volání z podvržených mobilních čísel? S tím se snaží bojovat jednotliví operátoři. Jeden například blokuje hovory z mobilních telefonních čísel, která se tváří jako z jeho sítě, přitom ale přichází odjinud. „Ale nevyřeší to všechny problémy. Navíc, když zablokujete jednu cestu, pachatelé začnou rychle hledat jiné možnosti, jak dál svým obětem volat.“

Pachatelé používají podvržená telefonní čísla k masivnímu okrádání lidí. To už samozřejmě řeší policie a v poslední době se jí podařilo některé organizované skupiny, které okrádaly Čechy, rozbít. Naposledy šlo o falešné callcentrum v ukrajinské Oděse, ze kterého zločinci navolávali Čechy a vydávali se za pracovníky České národní banky. Více než dvacet pachatelů přitom byli rodilí Češi. Způsobili celkovou škodu nejméně 30 milionů korun.

Jak se bránit?

Čtěte také

Pořád platí, že nemůžete věřit, že vám volá telefonní číslo, které vidíte na displeji telefonu. Můžete si zkusit s rodinou domluvit nějaké heslo, ale o trochu lepší je volat si přes mobilní aplikace, jako je WhatApp, Signal nebo Facetime na iPhonech.

Podvrhnout hovor z mobilních aplikací je o dost složitější. Pachatel se totiž musí dostat k účtu volajícího. To ale neznamená, že přes WhatsAapp nemůže napsat nebo zavolat podvodník, jen se nejspíš nebude tvářit jako nějaké číslo, které máte uložené v mobilu.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.